
Vores aktiviteter har som formål at bevare særlige naturtyper, sikre sjældne plante- og dyrearter og at skabe gode muligheder for naturoplevelse og friluftsliv.
Samsø Kommune ejer ikke selv større naturområder, men vi har et langt og konstruktivt samarbejde med både private lodsejere og staten. Som noget særligt har Samsø Kommune eget dyrehold med ca. 160 får. Fårene bruges til at begrænse opvækst af træer og buske. En stor del af naturplejen gennemføres i fredede naturområder.
Af nyere projekter, som gennemføres i samarbejde med lodsejere, er et spændende græsningssamarbejde ved Tranemosen og rydning af en gammel kystskrænt ved Rævebakkerne. Derudover foretager vi mindre rydninger på Nordby Hede og på Maden ved Hesselholm. Samsø Kommune er i dialog med Naturstyrelsen om et nyt græsningssamarbejde på statens arealer i Nordby Bakker.
Vi har i en årrække foretaget afbrændinger af revling og gammel lyng på Nordby Hede. Denne form for pleje bevarer store lyngområder.
Samsø Kommune slår grøftekanter og vejrabatter én gang årligt i sensommeren og ellers kun hvor slåningen er vigtig for trafiksikkerheden. Der vil blive gjort forsøg med at undlade at så græs, når vejrabatterne afskrabes. På den måde vil der være mulighed for at en mere naturlig urtevegetation kan indvandre.
Samsø Kommune samarbejder med borgerforeninger, der ønsker at forbedre forholdene omkring landsbyernes gadekær, og der er oprettet en særlig biodiversitetspulje, som kan støtte andre små naturprojekter i landsbyerne og i det åbne land. I 2022 har kommunen støttet projekter i Brundby og i Besser.
Pleje af fortidsminder vil ofte have som formål at gøre kultursporene synlige ved at fjerne slørende beplantning og samtidig sikre, at trærødderne ikke ødelægger underjordiske kulturspor som stensætninger i oldtidsgrave.