
Fredag den 5. august klokken 14 åbner udstillingen PROTOTYPE i Anton Rosen Huset. På udstillingen præsenteres en række nye mosaikværker af den danske billedkunstner Jens Settergren, en kunstner, der i særlig grad har sat sit præg på Samsø. Udover at stå bag den permanente skulptur Ascent of the Mighty Trident fra 2018 placeret ved Samsø Energiakademi, står Jens Settergren også bag den kunstneriske udsmykning Nukleus på Samsø Skole.
Sammenhænge mellem natur, teknologi og menneske
Jens Settergren (f. 1989) dimitterede fra Det Jyske Kunstakademi i 2016. Han bor og arbejder i København.
Som billedkunstner benytter Jens Settergren sig af en mangfoldighed af medier: Video, tekst, skulptur, lys, installationer og som her mosaik og lentikulære tryk. Gennem de forskellige medier undersøger han sammenhænge mellem natur, teknologi og menneske.
Jens Settergren er interesseret i selve konstruktionen af billeder – de kollektive forestillinger, der følger deraf, med et særligt blik for den cirkulation af billeder, der opstår i senkapitalismens højteknologiske samfund. Udstillingens værkserie peger på flere niveauer på denne interesse.
Udstillingen PROTOTYPE
I udstillingen præsenteres vi for fem mosaikværker og to stålrammer med lentikulære tryk. Værkerne relaterer alle til krydsfeltet mellem biologi og teknologi. Når de nyeste bioteknologier hurtigt og radikalt ændrer grænserne for hvad der er muligt, bliver de en generator af nye billeddannelser og kollektive forestillinger om fremtiden. Det er netop disse billeder og forestillinger som Jens Settergren tager under behandling i udstillingen PROTOTYPE.
Lentikulærprintene peger på det faktum, at billeder er konstruerede og afhænger af, hvorfra de betragtes. Mediet og udtrykket minder måske mest om reklamens univers, hvilket i mødet med det rene liv, fostret, kan vække en vis undren. Er dét, vi ser, det uspolerede og uskyldsrene billede af liv – eller en prototype, et produkt, der kan bestilles efter kundens ønsker?
Mosaikkerne er tydelige konstruktioner, hvor de små mosaiksten kan ses som analoge pixels, der tilsammen danner motiver, som vi kender fra en helt anden kontekst end den, vi forbinder med mosaik. Mosaik associeres ofte med historiske motiver, og ved at anvende mosaikken som medie trækker Jens Settergren i selve udformningen af værkerne på en årtusinder gammel tradition, der oprindeligt primært blev benyttet i kirkerum til at formidle religiøse mytologiske fortællinger. Myter bygger ikke på videnskabelige fakta, men tilbyder, i et symbolsk sprog, forklaringer på nogle af livets store gåder. Ved at anvende netop mosaikken til gengivelse af bioteknologiens løsninger på nogle af menneskehedens udfordringer, smelter Jens Settergren to verdener sammen. Verdener, der begge kredser om eksistentielle spørgsmål, og som vi almindeligvis forstår som uforenelige.
Jens Settergren arbejder således i værkerne med forskellige tidsligheder. Værkerne peger tilbage på en teknologisk udvikling der har været tusindvis af år undervejs, og samtidig ind i forestillinger om en fremtid, hvor bioteknologien åbner muligheder for, at selve livets byggesten frit kan remixes. Herigennem beskæftiger værkerne sig med de kollektive billeddannelsers magt, og hvilke forestillinger vi gør os om fremtidens samfund i en tid, hvor teknologien både ses som en trussel og en potentiel løsning.
Jens Settergren udtaler:
Det, at se disse nutidige billeder præsenteret gennem mosaik – en teknologi der kan siges at være asynkron med vores egen tid – kan give beskueren en fornemmelse af at se tilbage på en fjern fortid og samtidig ind i fremtiden. Udover at pege på andre tidsligheder, reflekterer værkerne også over den magt, billederne har i vores samtid. Det er rensede billeder med en kommerciel og syntetisk kvalitet, der kan give et indtryk af, at mennesket er i total kontrol over naturen. At livets byggesten kan manipuleres efter ønsker og behov. Fosteret kan ”optimeres”, og bliver en slags produkt. Værkerne undersøger forestillinger om fremtidens teknologiske løsninger og menneskets drift mod at manipulere og kontrollere verden.
“The future is there... looking back at us. Trying to make sense of the fiction we will have become.”
― William Gibson, Pattern Recognition
Fernisering
Ferniseringen finder sted fredag den 5. august klokken 14 i Anton Rosen Huset. Alle er
velkomne.
Udstillingen er initieret og støttet af Samsø Kommunes Billedkunstråd, samt støttet af Statens Kunstfond og Knud Højgaards Fond.