Forklaringer og mulige løsninger på driftsforstyrrelser under Prinsesse Isabellas værftsophold blev drøftet på møde den 2. februar.
Færgeudvalget for Samsø Kommune trådte sammen den 2. februar og drøftede situationen ved indsættelsen af reservefærgen Ane Læsø. Ane har tjent Samsø godt, både da den sejlede i almindelig drift og i den periode, hvor Samsø Rederi ventede på Prinsesse Isabella helt fra oktober 2014 frem til marts 2015. Vi har altid været glad for færgen, og det er ikke mærkeligt, at vi nu har en fornemmelse af, at de mange driftsforstyrrelser ikke stemmer overens med det billede, vi ellers har dannet os af den gode gamle Vesborg.
Færgeudvalget vurderer, at der er flere elementer, der gør sig gældende. For det første har vi i tidligere perioder, hvor Ane har fungeret som reservefærge, ikke oplevet vejrforhold, som i den grad spænder ben for en ordentlig service. Selv Prinsesse Isabella ville dog have haft flere aflysninger i de sidste par uger. For det andet er det tre år siden, vi sidst har anvendt færgen, og personalet skal igen lære færgen at kende, hvilket tager tid. For det tredje er trafikken steget meget siden 2014/15, også om vinteren. I januar og februar 2015 blev tilsammen overført ca. 21.000 enheder, mens der i de tilsvarende måneder i 2022 blev overført ca. 32.000 enheder. Det er en stigning på 11.000 enheder, eller 52%, på bare syv år. Figuren nedenfor viser udviklingen i vintertrafikken (januar-februar) over en længere årrække.
Alle disse faktorer betyder, at færgeudvalget vil se sig om efter anden reservefærge til en kommende dokning. Denne reservefærge skal have større motorkraft og større kapacitet end den nuværende løsning samt passe bedre til lejet i Sælvig end Ane Læsø gør, hvilket gerne skulle forbedre driftsstabiliteten.
Færgeudvalget har også behandlet muligheden for at sejle til Kolby Kaas. Udvalgets vurdering er, at det ville give en mindre risiko for aflysninger. Når rederiet aflyser Ane Læsø, er det mest i situationer med vanskeligheder ved havnemanøvrer i Sælvig under udfordrende vindforhold med kraftige vindstød, og her ville Kolby Kaas generelt give mulighed for en mere stabil drift. Den ekstra stabilitet er dog begrænset. Også på Kolby Kaas havn ville der have været aflysninger i betydeligt omfang. Udvalget vurderer, at sejlads til Kolby Kaas under de vindforhold, der har været gældende den sidste tid, med kraftige vindstød, i mange tilfælde også ville have resulteret i aflyste afgange. Det skal ses i forhold til, at denne havn vil give længere sejlads, mindre frekvens og større omkostninger. Færgeudvalget vil derfor i første omgang koncentrere sig om at finde en anden færge, der kan afløse Prinsesse Isabella, når den skal i dok fremover.
Færgeudvalget har også talt om kommunikationen i forbindelse med hændelserne fra de sidste par uger, aflysninger og skiftet mellem færgerne. Udvalget har besluttet at følge op på kommunikationen på de kommende møder for at sikre mere faste procedurer og bedre kvalitetssikring af de meddelelser, som rederiet sender ud til passagererne. I transportbranchen vil man aldrig kunne komme udenom driftsforstyrrelser, men en god kommunikation sparer vores passagerer for en del frustrationer og besvær.