Skip til hoved indholdet Kontakt Kontakt

Natur

Samsøs naturområder byder på gode muligheder for naturoplevelser og friluftsliv.

Herunder kan du lade dig inspirere til oplevelser og aktiviteter, samt sætte dig ind i, hvordan kommunen er med til at beskytte områderne.

Hvis du er i tvivl om, hvilke regler, der er gældende i et bestemt område, kan du kontakte Teknik og Miljø på telefon 87 92 23 70 i telefontiden mandag til torsdag fra 9.00-12.00 og igen fra 13.00-15.00.

I Samsø Kommune har vi et råd, som rådgiver i natur- og miljøspørgsmål.

Klik her for at læse mere om Grønt Råd på Samsø.

Om tiltag i Samsø kommune

Natura 2000 områderne er udpeget som særligt værdifulde i international målestok. Staten fastsætter de overordnede mål, og kommunen er ansvarlig for at målene omsættes til konkrete indsatser. På Samsø findes der to Natura 2000 områder, Stavns Fjord og Nordby Bakker, hvor du også kan finde fredninger og vandreruter.

Fredede områder rummer helt særlige natur- og kulturhistoriske værdier, hvor formålet er at beskytte disse værdier. På WebGIS kan du finde kortmateriale, der viser de fredede områder på Samsø. Ønsker du en dispensation fra fredningsbestemmelserne, kan du fremsende dette til kommunen. Kommunen sørger for, at ansøgningen videresendes til fredningsnævnet og undersøger om, der eventuelt kræves tilladelse efter anden lovgivning.

Stavns Fjord

Klik her for at læse Samsø Kommunes handleplan for Stavns Fjord. (åbner nyt vindue)

Klik her for at læse Natura 2000-planen for Stavns Fjord. (åbner nyt vindue)

Nordby Bakker

Klik her for at læse Samsø Kommunes handleplan for Nordby Bakker. (åbner nyt vindue)

Klik her for at læse Natura 2000-planen for Nordby Bakker. (åbner nyt vindue)

Klik her for at læse folder om Norby Bakker. (åbner nyt vindue)

Naturbeskyttelseslovens regler om bygge- og beskyttelseslinjer skal sikre, at omgivelserne ved kyster, søer, åer, fortidsminder, skove og kirker friholdes for bebyggelse og andre landskabelige indgreb. Hvis særlige forhold taler for det, kan der gives dispensation fra bestemmelserne.

På WebGIS kan du se bygge- og beskyttelseslinjer, samt §3 områderne.

Ifølge Naturbeskyttelseslovens §3, må der ikke foretages ændringer i tilstanden af heder, moser, strandenge, ferske enge, overdrev og vandhuller. Kommunen kan dog give dispensation i helt særlige tilfælde. Ansøgning om dispensation skal sendes til kommunen, og skal inkludere en kort beskrivelse, samt kortmateriale, der viser placeringen.

Ifølge loven om forpligtende kommunale samarbejder, er Aarhus Kommune bemyndiget til at træffe afgørelser om Naturbeskyttelseslovens §3 på Samsø. Hvis du har spørgsmål til disse områder, kan du derfor rette henvendelse direkte til Aarhus Kommune på telefon 89 40 44 00.

Klik her for at læse mere om beskyttede naturområder på Borger.dk.

Samsø Kommune har vedtaget en indsatsplan, der forpligter alle grundejere på Samsø til at bekæmpe planten effektivt overalt, hvor den vokser. Bekæmpelse kan foretages på flere måder. Antallet af planter, der skal bekæmpes, og planternes voksested har betydning for valg af metode.

I kommunens indsatsplan beskrives metoderne nærmere. Vi bidrager gerne med råd og vejledning. Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte Teknisk Forvaltning på 87 92 23 70 i telefontiden mandag til torsdag fra 9.00-12.00 og igen fra 13.00-15.00.

Klik her for at læse kommunens indsatsplan for bjørneklo. (åbner nyt vindue)

Hold dig orienteret om Samsø Kommune

Samsø Kommune

Søtofte 10
8305 Samsø

Telefon: +45 87 92 22 00
Mail: 

CVR-nr.: 23 79 55 15

Oplever du problemer med hjemmesiden?
Kontakt Samsø Kommunes webmaster
aumifl@samsoe.dk

Genveje til