Skip til hoved indholdet Kontakt Kontakt

Kommuneplantillæg nr. 7 - Vedvarende energianlæg

Kommunalbestyrelsen har d. 28. januar 2025 vedtaget Kommuneplantillæg nr. 7 – Vedvarende energianlæg.

Baggrund og formål

Dette tillæg til kommuneplanen er udarbejdet for at etablere retningslinjer der skal fungere som grundlag og udgangspunkt for stillingtagen til konkrete vedvarende energiprojekter på Samsø. Kommuneplantillægget skal sikre en helhedsorienteret planlægning, som tager hensyn til miljøet, landskabet og naturen, samt nærområdets beboere og lokalsamfund.

Kommuneplantillægget udpeger områder, der skal friholdes for vedvarende energianlæg (VE), som fx solcelle- og biogasanlæg. Udpegningen viser bl.a. områder med særlige landskabs- og naturinteresser, der vil være i konflikt med udvikling og etablering af vedvarende energianlæg. Udpegningen kaldes en negativudpegning.

Kommuneplantillægget tilføjer desuden retningslinjer for energianlæg i kommuneplanen, og vil med ændringerne indeholde principper om placering, udformning og tilpasning i landskabet af VE-anlæg, samt forhold om inddragelse af lokalområdets beboere.

Offentlighedsperiode

Kommuneplantillægget har været i høring i perioden fra den 9. september til den 5. november 2024.

Efter høringsperioden udløb og inden den endelige ikrafttræden er der lavet følgende ændringer:

  • Afstandskravet til beboelse præciseres på baggrund af høringsperioden. Det betyder, at punkt 2 og 3 i afsnittet "Retningslinjer for placering af solcelleanlæg" ændres til:
    • 2. Der skal sikres en minimumsafstand til landsbyer og sommerhusområder på 150 meter.
    • 3. Der skal sikres en minimusafstand til beboelsesbygninger i det åbne land på 150, 300 og 750 meter, hvis der planlægges for opstilling af solceller på henholdsvis 1, 2 eller 3 sider af bygningen.
  • Eksisterende planrammer for vindmøller vises på kortbilaget, sammen med perspektivområderne, da de også udgør en del af plangrundlaget for vedvarende energianlæg.

Klagevejledning

Denne afgørelse kan påklages til Planklagenævnet.

Du klager via Klageportalen, som du finder et link til via www.borger.dk eller www.virk.dk. Du logger på, ligesom du plejer, typisk med NEM-ID/MitID. Klagen sendes gennem Klageportalen til den myndighed, der har truffet afgørelsen. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for myndigheden i Klageportalen.

Når du klager, skal du som privatperson betale et gebyr på 900 kroner (1800 kroner for virksomheder og organisationer). Du betaler gebyret med betalingskort i Klageportalen. Klagenævnet skal som udgangspunkt afvise en klage, der kommer uden om Klageportalen, hvis der ikke er særlige grunde til det.

Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til den myndighed, der har truffet afgørelse i sagen. Myndigheden videresender herefter anmodningen til klagenævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt din anmodning kan imødekommes. Anmodningen kan sendes til Samsø Kommune, Søtofte 10, 8305 Samsø, eller via mail: kommune@samsoe.dk

Klagefristen er 4 uger fra den dag, afgørelsen er meddelt. Fristen er derfor d. 15. april 2025.

Plantillægget fremgår af linket herunder.

Kommuneplantillæg nr. 7 - Vedvarende energianlæg

Hold dig orienteret om Samsø Kommune

Samsø Kommune

Søtofte 10
8305 Samsø

Telefon: +45 87 92 22 00
Mail: 

CVR-nr.: 23 79 55 15

Oplever du problemer med hjemmesiden?
Kontakt Samsø Kommunes webmaster
aumifl@samsoe.dk

Genveje til