Skip til hoved indholdet

Det kommunale budget for 2025 er vedtaget

Med budgetvedtagelsen er der prioriteret ekstra midler til nogle områder, og besparelser er vedtaget på andre områder. Herunder er en gennemgang af de mange forskellige budgetelementer.

Med budgetvedtagelsen er der prioriteret ekstra midler til nogle områder, og besparelser er vedtaget på andre områder. Herunder er en gennemgang af de mange forskellige budgetelementer.

I hele budgetprocessen har det stået klart, at det ville kræve skarpe prioriteringer og besparelser at få et budget i balance i 2025, og i løbet af processen blev det desværre sværere, ikke nemmere, efterhånden som de grundlæggende forudsætninger for budgetlægningen blev fastlagt.

 

Socialdemokratiet og SF har indgået et budgetforlig, der blev vedtaget med deres stemmer på kommunalbestyrelsesmødet den 8. oktober.

 

Kommunens budgetgrundlag har ikke udviklet sig som ønsket. Der er færre indbyggere på Samsø, færre skatteindtægter end hidtil budgetteret og desuden nedgang i tilskud og udligning, hvilket er baseret på en kompleks udregning af en række kriterier og modregninger; til sammen har det udhulet effekten af Økonomiaftalen mellem Regeringen og Kommunernes Landsforening. Et særtilskud på 10 mio.kr. og et finansieringstilskud på 1 mio.kr. har ikke været tilstrækkeligt til at opveje dette.

 

“Årets budgetforhandlinger har været vanskelige, da det er en svær opgave at gennemføre besparelser. Budgetforhandlingerne har dog taget afsæt i et solidt materiale, hvor forvaltningen har givet os det bedste udgangspunkt for at prioritere; det har gjort det muligt at få et budget i balance med den mindst indgribende effekt for borgerne,” udtaler Borgmester Marcel Meijer.

 

Det vedtagne budget for 2025 rummer således en række besparelser og øgede indtægter via forhøjede billetpriser. Det er dog også et budget, hvor der er prioriteret tilførsel af ekstra midler til nogle områder. Nedenfor er en overordnet beskrivelse af de væsentligste budgetændringer i hver forvaltning, og der er et link til en skematisk oversigt over de samlede vedtagne budgetændringer.

 

Social-, Sundhed- og Beskæftigelsesforvaltning

Budget til det specialiserede socialområde er øget baseret på udgifterne til den hjælp, der aktuelt er bevilget til borgere. Budget til overførselsindkomster er øget baseret på fremskrivninger. Desuden er budget til hjemmesygeplejen øget, fordi den stigende opgavemængde forudsætter en højere normering, og der er tilført midler til socialpuljen, og puljen udvides til at dække udgifter til kvindekrisecentre, herberg og forsorgshjem. Endelig er der en række mindre budgettilførsler som f.eks. midler til at understøtte bedre hjemmebehandling, øgede udgifter til personalebeklædning, midler til tomgangsleje i Kildemosen og øgede omkostninger til samarbejdsaftale med Skanderborg Børnefysioterapi.

 

Budgetnedskæringer på området sker primært ved forbedret balance i de mellemkommunale betalinger (indtægter fra borgere fra andre kommuner boende på Kildemosen eller i ældre bolig på Samsø modregnet udgifter til samsinger, der bor i pleje- eller ældrebolig i en anden kommune) og ved en ændret organisering af natdækningen. Natdækningen på Kildemosen, i Bofællesskabet og hos borgere i eget hjem samles i en enhed i Hjemmesygeplejen, og antallet af nattevagter reduceres fra fire til tre. Derudover sker der besparelser ved at ændre serviceniveauet for elkøretøjer og scootere, ved ophør af klippekort på Kildemosen og reduktion i klippekort i Hjemmeplejen. Desuden reduceres lønmidlerne til Job & Ydelse, da nye it-systemer har effektiviseret den daglige drift, og til staben i forvaltningen. Dertil kommer en række mindre budgetreduktioner som f.eks. mindre kursusbudget og reduceret vikarbudget til Bofællesskabet, og beboerne skal fremadrettet selv betale for ture til fastlandet.

 

Børn-, Unge- og Kulturforvaltning

For Samsø Skole sker der en række budgetændringer. Der sker markante budgetforøgelser i relation til oprettelsen af Oasen som et nyt specialtilbud ved Kompetencecenteret og til et øget antal børn samlet i specialtilbud. Derudover sker der budgetreduktioner ved ophør af tosporet klasse, ved at nedlægge forløb for elever med dansk som andetsprog, ved en ændret budgetmodel for Kompetencecenteret, ved reduktion i personaletimerne tilknyttet skolebiblioteket, og ved mindre budget til uddannelse og indkøb af materialer.

 

På forvaltningsområdet i øvrigt øges budgettet til Familieafdelingen, både anbringelses- og forebyggelsesområdet, til at oprette en stilling som dagplejepædagog, til øget betaling til frie skoler og efterskoler, til aktiviteter for unge i ungdomsskolens målgruppe og til udsat skolestart.

 

De største budgetreduktioner er et markant fald i udgifterne til mellemkommunal afregning for anbragte børn og unge samt færre børn i både dagpleje og børnehaver samt færre midler til fripladser og søskenderabat. Endelig er der baseret på et forventet mindre behov reduceret budget til merudgiftsydelse og dækning af tabt arbejdsfortjeneste ved forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne.

 

Teknisk Forvaltning

På det tekniske område øges budgettet på to områder. Dels tilføres midler til øgede udgifter til el til pumpestationen ved Sørenden, dels afsættes budget til advokatbistand. Midlerne til advokatbistand afsættes på det tværgående område, men baggrunden er, at der de seneste år særligt på det tekniske område har været et stigende behov for advokatbistand pga. søgsmål, som kommunen oftest vinder, dog er der udgifter relateret til dem alligevel.

 

Den største budgetreduktion sker ved, at de opsparede midler til asfaltarbejde reduceres, og der nedlægges en stilling som planmedarbejder. Derudover sker der besparelser ved, at Ejendomme & Veje hjemtager nogle tidligere udliciterede opgaver. Desuden opsiges samarbejdsaftale med Samsø Energiakademi som følge af bortfald af opkrævning af kommunal garantistillelse, hvilket holder energiakademiet skadesfri af opsigelsen. Endelig sker der en række mindre budgetreduktioner til f.eks. grej til Naturskolen, drift og vedligeholdelse af maskiner samt jordforsyning.

 

Trafik

Der tilføres midler til Samsø Rederis budget til at fastholde særlige priser for standardbilletter på PRINSESSE ISABELLA og for gående på LILLEØRE, og der indføres en ekstra dobbelttur om formiddagen mandag-onsdag i vinterhalvåret på ruten mellem Sælvig og Aarhus. Derudover tilføres der midler på trafikområdet til Samsø Bus, dels til at fastholde de nuværende køreplanstimer, dels til at reducere standardbusprisen til 35 kr.

 

Der sker en række budgetreduktioner ved at ændre priserne på Prinsesse Isabella. For det første ændres prisen for fritidssamsinger, så biltaksten sættes op til 161 kr., hvilket svarer til prisen før 1. maj 2024, og samtidig fjernes pendlertaksten for fritidssamsinger. For det andet sker der en provenustigning på 10 pct. for lastbiler, hvilket svarer til cirka 40-50 kr. pr. lastbil (varierer i fire kategorier). For det tredje fjernes pensionistrabatten. For det fjerde forhøjes biltaksten for samsinger til 137 kr.

 

De tværgående områder og stabene

Der tilføres midler til implementering af trepartsaftalen, der indebærer et særligt lønløft på det pædagogiske og på social- og sundhedsområdet. Derudover øges budgettet til forsikringer, da der er sket en prisstigning. Desuden er der afsat midler bosætning og lejeboliger; den konkrete anvendelse af midlerne fastlægges senere. Endelig er der afsat midler til løbende genoptryk af landsbyfoldere.

 

De største budgetreduktioner sker ved at nedlægge visionspuljen til de politiske pejlemærker. Derudover er der en rammebesparelse i Økonomi, Løn og It, hvor der også er en besparelse ved behandling af købsfakturaer. Desuden er der en række budgetreduktioner relateret til it som f.eks. besparelse på serverdrift og opsigelse af en aftale på et it-overblikssystem. Ligeledes reduceres til de kommunale sider i Samsø Håndbogen, hvilket medfører en besparelse, og der er en budgetreduktion knyttet til omlægning af opkrævning af ejendomsskat. Endelig sker der besparelser ved ikke at fremskrive risikopuljen.

 

Du finder en oversigt over de samlede budgetændringer her: Skematisk-oversigt-over-budgetændringer-2025.pdf

 

Du kan finde det samlede budgetmateriale i referatet fra det seneste møde i kommunalbestyrelsen her (punkt 635): Kommunalbestyrelsen - Samsø Rådhus, Kantinen, Søtofte 10 (samsoe.dk)

Hold dig orienteret om Samsø Kommune

Samsø Kommune

Søtofte 10
8305 Samsø

Telefon: +45 87 92 22 00
Mail: 

CVR-nr.: 23 79 55 15

Oplever du problemer med hjemmesiden?
Kontakt Samsø Kommunes webmaster
aumifl@samsoe.dk

Genveje til