Skip til hoved indholdet

Mejl Flak har fået status som strengt beskyttet naturområde

Et stenrevsområde nord for Samsø

I en tid hvor Danmarks indre farvande lider af iltsvind, er det en stor glæde for Samsø Kommune og Havsamarbejdet i Østjylland, at Mejl Flak, som er såkaldt hot spot for biodiversitet, nu får fjernet sin råstofzone og får reguleret fiskeri.

Sidste år indgik regeringen og samtlige af Folketingets partier en aftale om Danmarks Havplan. Med planen blev det aftalt, at 6 procent af det danske havareal udpeges som strengt beskyttede områder på havet allerede i 2024, 8 procent inden 2028 og 10 procent i 2030. Aftalekredsen har nu besluttet, at Mejl Flak skal være et nyt strengt beskyttet område; Mejl Flak er et stenrevsområde nord for Samsø.

Mejl Flak og dets betydning for Samsø

Dybt under Mejl Flaks overflade løber en 40 meter dyb rende, som engang skabte gode levevilkår for blandt andet torsken. Beskyttelsen af Mejl Flaks havbund og vandsøjle samt regulering af fiskeriet i området kan skabe et nyt helle for torsken, som forhåbentlig i fremtiden vil trække en tur forbi Samsø til stor glæde for lystfiskere og sultne sæler. Da Mejl Flak består af både dybt og koldt vand, blander vandmasser sig, så der sjældent er iltsvind i området, som derfor bliver til en spredningskorridor med høj biodiversitet. Dette kan skabe spændende, produktive havområder omkring Samsø, da de arter, som vandrer i havet, nu har fået et uforstyrret levested i nærheden af Samsø. 

Jeg synes, det er fantastisk, at Mejl Flak er blevet et strengt beskyttet naturområde. Det er et fokus for Havsamarbejdet i Østjylland også at genetablere stenrevet i Mejl Flak, så hvis området ikke var blevet beskyttet mod blandt andet fiskeri på havbunden, ville vi ikke kunne opnå samme beskyttelse af dyrelivet, som vi heldigvis kan nu.

Marcel Meijer, Samsøs borgmester

Havsamarbejdet i Østjylland består af syv kommuner med syv borgmestre i spidsen, som er gået sammen med en mission om at forbedre havmiljøet i den østjyske del af Kattegat og opnå en god økologisk tilstand i havet, og de er klar over, at kommunegrænser i havet ikke eksisterer.

Hold dig orienteret om Samsø Kommune

Samsø Kommune

Søtofte 10
8305 Samsø

Telefon: +45 87 92 22 00
Mail: 

CVR-nr.: 23 79 55 15

Oplever du problemer med hjemmesiden?
Kontakt Samsø Kommunes webmaster
aumifl@samsoe.dk

Genveje til